En familjetragedi av Mattias Edvardsson

En familjetragedi av Mattias Edvardsson

Författare: Mattias Edvardsson
Serie: Lundasviten, #3
Förlag: Bokförlaget Forum (2021)
Antal sidor: 370 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning? Bill Olssons ekonomi är körd i botten. Sedan den älskade hustruns bortgång kämpar han för att försörja sin dotter. För att få ekonomin att gå ihop hyr han ut ett rum till studenten Karla, som äntligen gjort sig fri från sin missbrukande mamma. För att finansiera sina juridikstudier börjar hon städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart börjar hon förstå att något inte står rätt till i huset. Regina tillbringar hela sina dagar instängd i ett mörkt sovrum. Samtidigt är Yennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder möter hon Steven och blir stormförälskad. Men så hittas Steven och Regina mördade i sitt hem. Snart blir Bill misstänkt. Fram växer en berättelse om en förtvivlad pappa som blivit desperat, och om ett läkarpar som förhåller sig fritt från alla regler.

En familjetragedi är den tredje, fristående delen i Mattias Edvardssons Lundasviten. Den inleddes med En helt vanlig familj, som också är den hittills bästa i serien. De binds samman av att de är psykologiska thrillers som utspelar sig i Lund, där vardagen visar sig dölja på hemligheter som så småningom leder till våld.

Mattias Edvardsson är en sådan där författare som skriver med en osedvanlig psykologisk skärpa. En familjetragedi varvar polisrapporter, nyhetsartiklar och debattartiklar med små munsbitar av historien ur Bills, Karlas och Yennicas synvinklar. Allt detta ska så småningom leda fram till det som står klart från början: två personer har hittats mördade, men vem är det som är mördaren? Skildringen av de tre karaktärernas olika perspektiv är så realistiska och nyanserade att det känns som om det handlar om verkliga personer.

En familjetragedi är i mångt och mycket en berättelse om beroende. Bland annat den typ av beroende som vi tänker som vanligast, såsom missbruk av tabletter. Men också spelberoende och medberoende till en missbrukande förälder. Beroende kan ta sig många uttryck och skepnader. Men människor är också beroende av andra människor: att känna närhet och att man är älskad. Kanske framförallt från sin egen familj.

En familjetragedi är en snårig berättelse om hur människor rättfärdigar sina handlingar för att skydda sig själva och de som de har allra kärast.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

En helt vanlig familj (recension)

Goda grannar (recension)

En familjetragedi

Lova mig tystnad

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.