En hunds bästa vän av W. Bruce Cameron

Innehåller spoilers för första boken.

Omslagsbild En hunds bästa vän

Författare: W. Bruce Cameron
Originaltitel: A Dog’s Journey
Översättare: Torun Lidfelt Bager
Serie: Mina liv som hund, #2
Förlag: Louise Bäckelin Förlag (2019)
Antal sidor: 316 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I sitt liv som Buddy har denna trogna hund återförenats med sin pojke, Ethan. Men Ethan är nu gammal och sorgen blir stor när han går bort före Buddy. Men när hundens tid kommer, då vet han att de ska återförenas. Men riktigt så blir det inte. För han blir snart varse att Ethans barnbarn, Clarity, behöver hjälp. Så när Buddy dör återföds han igen: denna gång för att ta hand om Clarity, eller CJ som hon senare kommer att kallas, genom hennes struliga uppväxt. Det står snart klart att CJ verkligen är i stort behov av en hunds hjälp.

Strax innan bokrean såg jag A Dog’s Journey, som är baserad på denna bok – men det upptäckte jag inte förrän först senare, och blev då sugen på att läsa något mer av W. Bruce Cameron. Jag tyckte att debuten Mina liv som hund var riktigt charmig. Därför blev jag riktigt glad att hitta En hunds bästa vän på bokrean.

En hunds bästa vän är minst lika charmig som sin föregångare. Jag tycker att Cameron har en förmåga att skriva rätt trovärdigt ur en hunds perspektiv. Det känns som om han har läst in sig på hundpsykologi och använt det när han har förmänskligat den här hundens olika reinkarnationer. Jag tycker om de många olika levnadssituationer för hundar som han skildrar och att han kanske lite särskilt synliggör den pressade situation som djurhemmen i USA verkar under.

Däremot måste jag kommentera den usla korrekturläsning som En hunds bästa vän har blivit utsatt för. Och varför är dålig korrekturläsning just så vanlig med översatta böcker? Jag är inte den som stirrar mig blind på fel, men jag blir faktiskt vansinnig när man kallar karaktärer för fel namn. Som händer upprepade gånger i den här boken. En av hundens inkarnationer heter Molly och ibland står det att Molly gör saker när det är helt klart att det rör sig om människan CJ. För att inte nämna baksidestexten! Den som har skrivit den har uppenbarligen inte ens läst boken.

Men historien i sig och Camerons gestaltning av hundarnas inre liv är så pass bra att uppväger det dåliga. En hunds bästa vän är varm, charmig och lite smått sorglig.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Mina liv som hund (recension)

En hunds bästa vän

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på En hunds bästa vän av W. Bruce Cameron

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.