Equilibrium av Anna Jakobsson Lund

Omslagsbild Equilibrium

Författare: Anna Jakobsson Lund
Förlag: Annorlunda förlag (2017)
Antal sidor: 459 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ari är en framstående forskare och kemist, som har löst gåtan bakom parageléns egenskaper och skapat ett vapen som ger Kintoros armé ett stort övertag över deras fiender. När hen ska ta emot applåder och hyllningar för sin upptäckt, råkar hen istället bevittna ett försök att stjäla hens hemligheter. Ur hen bryter sig en kraft lös, en kraft som kan få hen tvångsrekryterad till armén på grund av att ha utnyttjat svart magi, och hen tvingas fly till rövarstaden Porto du Luando. Hen söker skydd bland smugglare, nickelskojare och illusionister. Under sin flykt lär sig hen att allt hen har lärt sig om så kallade svartmagiker är fel. Tillsammans med sina vänner utforskar hen vad krafterna innebär.

Equilibrium är en storslagen fantasybok och ett enastående världsbygge. Det är mustigt, färgglatt och välarbetat. Detaljerna i världen fascinerar – allt från trycken på tygerna som berättar något om karaktärernas personligheter till de tatueringar som berättar om var personen kommer från och vem den är. Anna Jakobsson Lund kan också konsten att portionera ut information i lagom mängder, så att det känns som om jag långsamt upptäcker världen. Som om jag är en del av den.

Jag vet att Jakobsson Lund är förtjust i Leigh Bardugos Six of Crows-duologi, och de influenserna är påtagliga i Equilibrium. Samtidigt är det något alldeles eget. Det är en av de mest självklart queera berättelser som jag har läst, med en icke-binär huvudperson och flertalet transkaraktärer. Jag älskar hur självklart det är, hur hon visar att det är så lätt att ge andra karaktärer utanför normen hjälterollen. Det är också en berättelse om klass, solidaritet och vänskap.

Equilibrium innehåller som alltid när det gäller Jakobsson Lunds författarskap ett antal vältecknade karaktärer som jag förälskar mig. Ari känns vilsen och osäker genom stora delar av boken, men blommar upp mot slutet. Hens kärleksintresse Isobel är fascinerande karaktär. Men mest av allt förälskar jag mig nog i Ezra, en charmig och inte alltför hederlig person som har ett sinne för att hamna i trubbel.

Det finns mycket jag skulle kunna skriva om Equilibrium utan att riktigt kunna förklara varför jag älskar den, men älskar den – det gör jag. Så den är förstås varmt rekommenderad.

Betyg 5: Den var fantastisk!
Rekommenderad!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.