Flickan med gåvorna av M. R. Carey

flickan med gåvorna

Författare: M. R. Carey
Originaltitel: The Girl with All the Gifts
Översättning: Johanna Svartström
Förlag: Ordfront förlag (2016)
Antal sidor: 390 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Melanie är en mycket speciell flicka. Faktum är att hon mycket väl kan vara nyckeln till att rädda det som återstår av mänskligheten. Själv har hon inga minnen från sitt liv innan hon kom till militärbasen. Allt följer sin rutin och höjdpunkten på dagen är när dörren till hennes cell öppnas för att de ska hämta henne till dagens lektioner. En soldat håller en pistol mot hennes huvud och två andra spänner fast henne i rullstolen. Ibland brukar hon skämta med dem och säga att hon inte ska bitas, men ingen skrattar. När militärbasen blir anfallen, tvingas Melanie och en grupp överlevande ge sig iväg genom fientligt land för att hitta räddningen i Beacon.

När jag har läst om Flickan med gåvorna har tankarna genast farit iväg till Stephen King. Närmare bestämt hans bok Eldfödd, om en ung flicka med särskilda förmågor som militären vill ha under sin kontroll. Nu visar det sig att dessa två böcker inte har så mycket gemensamt med varandra, men jag kan inte säga att jag är ledsen för det. Jag fick nämligen en fantastisk läsupplevelse.

Jag vill inte avslöja alltför mycket om Flickan med gåvorna för en del av tjusningen ligger i att gå in oförberedd på vad som har hänt och vad det är för monster det rör sig om. Men vi kan säga att det är ett hyfsat klassiskt monster som M. R. Carey vrider till och skapar något nytt av. Han ger det en biologisk förklaring som inte bara känns oerhört fräsch, utan också trovärdig. En förklaring som åtminstone inte jag har sett tidigare inom genren.

Men styrkan i Flickan med gåvorna ligger kanske i persongalleriet. Få av karaktärerna är sympatiska, men de känns mänskliga och övertygande. Från Melanie, som får veta saker om sig själv och sitt ursprung som skakar henne i grundvalarna, till den oetiska doktor Caldwell, som tycks leva helt i enlighet med principen att ändamålen helgar medlen. Utvecklingspsykologen miss Justineau gör misstaget att börja se sina försökspersoner som barn, vilket ställer till det för henne. Sergeant Parks är en hårdhudad soldat vars enda mål i livet är att se till att alla han ansvarar för överlever, vilket inte blir lätt med en gröngöling som menige Gallagher under sitt befäl. En ung man som är så fruktansvärt rädd, men som har hjärtat på rätt stället.

Fastän Flickan med gåvorna inte är en actionpackad bok så flyger sidorna förbi. I centrum för drivet står karaktärernas utveckling och hur deras relationer till varandra förändras. Men kanske framförallt relationen till Melanie och det hon står för. Det är en bok som suger tag i läsaren och vägrar släppa ifrån sig den före sista sidan är nådd. Tonen och miljöerna sitter som en smäck. Och den där tvisten på slutet! Herre min skapare.

Flickan med gåvorna är värd att kalla en riktig bladvändare och är nyskapande inom sin genre.

betyg5

Andra bokbloggare om Flickan med gåvorna

Fridas bokhyllaMsHisingen; Sagan om Sagorna

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Flickan med gåvorna av M. R. Carey

  1. Bokhuset skriver:

    Jag håller med och jag håller inte med. 🙂

  2. Monika skriver:

    Ja… jag får nog kolla upp den här boken mer seriöst då 🙂

  3. Annette skriver:

    Oj, det låter som en bok jag måste läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.