Harry Potter och Dödsrelikerna Del 1

Harry Potter och Dödsrelikerna del 1

Denna recension innehåller troligtvis spoilers från boken Harry Potter och Dödsrelikerna.

Betyg: ☆☆☆
Regissör: David Yates
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint
Produktionsår: 2010
Längd: 146 minuter

Finns till exempel på CDON, Discshop eller Ginza.

Handling

Mörkret sänker sig över trollkarlsvärlden. Voldemort växer sig allt starkare. Till sist bryter kriget ut och trollkarlsvärlden blir en allt farligare plats. Harry, Ron och Hermione bestämmer sig för att avsluta det som Dumbledore har påbörjat och förgöra hemligheten bakom Voldemorts odödlighet: horrokruxerna. De har bara varandra att lita på och befinner sig på flykt. Dödsätarna jagar Harry och har order om att föra honom levande till Voldemort.

Kommentarer

Med tanke på hur inbitet Harry Potter-fan jag är och har varit under många år, kan det te sig konstigt att jag faktiskt inte hade sett de sista filmerna. Kanske beror det på att när jag väl har sett filmerna, då är det verkligen slut. Inget mer Harry Potter. Jag har nog inte riktigt känt mig redo för den insikten förrän nu. Men nu ska jag se filmerna.

Det som stör mig med filmerna är att de är så fruktansvärt actionfokuserade. Det blir snudd på lite löjligt, tycker jag, när dödsätare jagar Harry och Hagrid på den flygande motorcykeln, bara det att de kör den på marken i mugglartrafiken med en del komiska konsekvenser. Stundtals blir det alldeles för mycket.

Fokus på spänning och action gör att viktiga scener klipps bort. Jag saknar scenen där Petunia och Harry verkligen pratar med varandra för första gången. Ännu mer scenen där Dudley och Harry kommer till samförstånd. Små ljusglimtar om att det kanske går att bygga vidare på detta. Andra sätt som fokus på action i mitt tycke förstör är när karaktärer dör, utan att vi ges en sekund att känna det. Att sörja dem.

Jag upplever också att om du inte har läst boken, så kommer du få väldigt svårt att hänga med i Harry Potter och Dödsrelikerna Del 1. Det känns som om de missar att förklara saker, såsom hur det kommer sig att dödsätarna kan spåra dem och så vidare. Jag såg filmen i grupp där en person inte hade läst boken och hon blev lätt förvirrad. Om du ska filmatisera en bok ska filmen kunna stå på egna ben så att de som inte har läst boken kan hänga med i handlingen.

Karaktärerna växer märkbart under filmens lopp. Det känns som om de sakta men säkert håller på att bli vuxna, och Radcliffe, Watson och Grint gestaltar det väldigt bra. Jag är imponerad över hur trovärdiga slitningarna mellan dem är, samtidigt som det faller naturligt att de ska återföreas och försonas. Vänskapen som skildras på skärmen är sådan som jag avundas.

Huvudrollsinnehavarna gör en lika bra insats som vanligt i Harry Potter och Dödsrelikerna Del 1, som är en bra film även om jag upplever den som något rörigt uppbyggd. Jag vill se del 2 nu!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Harry Potter och Dödsrelikerna Del 1

 1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

 2. Jag tycker del två är mycket bättre! 🙂

 3. Såg om hela serien under vecka 44, det var så härligt. Jag kommer mycket bättre in i trollkarlsvärlden när det blir på gränsen till överdos 🙂 Men visst har den här ganska många brister, tycker den blir på gränsen till trist ibland trots all aktion. De sitter i ett tält och surar ganska ofta…

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tycker att de hade lyckats behålla spänningen relativt bra när de satt i tälten, men att de blir sura på varandra i tid och otid kändes rätt trist.

   Håller med om att trollkarlsvärlden ska sträckläsas och sträcktittas på 🙂 Helst både bok och film på en och samma gång!

 4. Kan bara hålla med om att filmerna ibland nästan kräver att man läst böckerna, men nog gillar jag filmerna nästan lika mycket som böckerna ändå 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har lite svårt för filmerna, i och med att de är rätt inkonsekventa i sina detaljer (saker, till exempel minnessåll, ändrar utseende från film till film). Och stundtals missar poängen; som i slutet av andra Dödsrelikerna-filmen.

 5. Pingback: Harry Potter och Fenixorden - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.