Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang

hönan som drömde om att flyga

Författare: Sun-Mi Hwang
Illustratör: Nomoco
Originaltitel: 마당을 나온 암탉 (Madang ûl naon amt’ak), dock översatt från engelska: The Hen Who Dreamed She Could Fly
Översättning: Ninni Holmqvist
Förlag: Norstedts (2015)
Antal sidor: 162 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Knopp är en värphöna som aldrig har fått ruva sina egna ägg. Istället ser hon förkrossat hur ägg efter ägg forslas iväg till marknaden. Genom gallret i sin bur och genom ladugårdsdörrarna kan hon se ut på gårdsplanen där de andra djuren strövar fritt. Knopp drömmer om ett annat liv. Hon planerar att fly ut i friheten och drömmer om att få ta hand om ett av sina ägg själv. Men livet i frihet blir mycket svårare än hon hade kunnat föreställa sig.

En av de böcker som kom ut förra året som jag blev mest nyfiken på var den sydkoreanska författaren Sun-Mi Hwangs tunna Hönan som drömde om att flyga. Till sist gav jag mig själv chansen att läsa den inom ramen för Lyrans Jorden runt-utmaning. Kanske inte ett lika himlastormande möte som jag hade förväntat mig, men ändock en trevlig bekantskap.

Hönan som drömde om att flyga är i högsta grad en allegori som tillåter läsaren att läsa in en hel del i Knopps liv. Det kan ses som en diskussion om frihetens pris när du inte har någonstans att höra till. Knopp kan ses som en flykting, som söker en trygg hamn men avvisas gång på gång. Det kan också ses som ett brandtal mot främlingsfientlighet och rasism: fastän två djur ser olika ut, så kan de ändå förstå och tycka om varandra. Men framför allt är det kanske en berättelse om moderskap och adoption, om kärleken till ett adopterat barn och omvärldens reaktion när mor och barn inte ser likadana ut.

Ändå är det just moderskapet där skon klämmer för mig i Hönan som drömde om att flyga. Det är onekligen fint skildrat, men jag kan inte hjälpa att reagera när Knopp undrar vad för slags höna hon är om hon inte kan lägga och ruva ett ägg. En kvinnas enda roll här i livet är inte att bli moder. Att inte bli mor är inte detsamma som att misslyckas som kvinna.

Hönan som drömde om att flyga bjuder dock på många tankar och intryck inom sina tunna pärmar, och kräver att läsaren är minst lika fantasifull som denna saga.

betyg3

Andra bokbloggare om Hönan som drömde om att flyga

Benitas bokblogg; Endast Eböcker; FeministbiblioteketLyrans Noblesser; och dagarna gårTant Augustas tekopp; Violens boksida

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang

 1. Monika skriver:

  Jag kan ju erkänna att den här boken har lockat mig en del senaste tiden och jag tänkte väl att den är en allegori. Ibland kan jag ha lite svårt för symboler och liknande, men denna låter väldigt intressant.

  Förresten, du skulle bli förvånad om du visste hur många kvinnor som faktiskt verkar tro att meningen med livet, för en kvinna, är att föda barn. I alla fall om man ska döma efter vad de tycker om kvinnor som väljer bort barn.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den är bra 🙂 För att vara en allegori så tycker jag den är väldigt rak på sak och okomplicerad.

   Nej, det skulle nog inte överraska mig, eftersom folk tittar på mig som om jag vore ett monster när jag säger att jag inte vill ha barn.

 2. Lena skriver:

  Den här boken är jag sugen på.

 3. Lottens bokblogg skriver:

  Spännande med en bok från Sydkorea!

 4. Sofies bokblogg skriver:

  Den här vill jag läsa!

 5. Pingback: Månadsrapport: Mars 2016 - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Kaosutmaning 2016 - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang – Fiktiviteter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.