Brända skuggor av Kamila Shamsie

brända skuggor

Författare: Kamila Shamsie
Originaltitel: Burnt Shadows
Översättning: Birgitta Wallin
Förlag: Förlaget Tranan (2014)
Antal sidor: 479 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Hiroko Tanaka är en ung lärarinna som lever i Nagasaki. När atombomben faller över staden överlever hon, men förlorar samtidigt allt: sin fästman, sin far, sitt hem. Sidenet i hennes kimono har bränt in tre tranor i flykt, så att hon alltid bär med sig påminnelsen om tragedin. Det är början på en berättelse som kommer sträcka sig över flera generationer av två familjers sammanflätade öden. Från Hirokos krossade drömmar i slutet av andra världskriget i Japan, via Indiens frigörelse från det brittiska kolonialväldet, Sovjets invasion av Afghanistan, ett New York i sviterna av 9/11 till en ung namnlös man iförd orange i Guantanamo Bay.

Brända skuggor är en bok jag inte hade hört talas om innan jag hakade på Lyrans Jorden runt-utmaning. Det höll på att skära sig rejält mellan oss i början också. Berättandet sker genom tredje person där perspektiv kan skifta mellan olika karaktärer från ett stycke till ett annat. Inledningsvis retar jag mig något ofantligt på det här, tappar rytmen och tråden, men så vänjer jag mig. Och då blir Brända skuggor inget annat än en spektakulär läsupplevelse.

Det jag främst faller för vad det gäller Brända skuggor är de karaktärer som Kamila Shamsie har skapat för att låta oss ta del av fler världsomvälvande händelser. De blir så levande för mig: den bestämda och egensinniga Hiroko; den underbara Sajjad som så frikostigt ger till var och en runt omkring sig; deras son Raza, som inte alla gånger är lätt att tycka om men vars öde ändå vinner över mig. Genom karaktärerna och deras relationer får vi se hur världen förändras under 1900-talet fram till början av 2000-talet, när misstänksamhet och islamofobi tar vid.

Brända skuggor är en släktsaga med två familjer som är intimt sammanflätade med varandra. Den ena familjen tycks vara dömd att för evigt se sitt hemland gå förlorat, medan den andra är de som står och ser på utan att riktigt förstå. Den familjen är priviligierad och tillhör en befolkning som koloniserar. Den andra är de som ständigt får blicka tillbaka till något som inte går att återfå. Det är mycket politiskt och mycket starkt. Hiroko spenderar hela sitt liv med att försöka förstå hur amerikaner kan rättfärdiga att de släppte bomben över Nagasaki. En drastisk, ogenomtänkt handling hon bevittnar på ålderns höst får henne att kanske förstå.

För mig blir Brända skuggor en riktig bladvändare. Jag kan inte lägga den ifrån mig, utan slukar den. Det här är en bok som måste flytta in i min hylla. En bok att äga, helt enkelt.

betyg5

Andra bokbloggare om Brända skuggor

A Room of My OwnBellas bokblogg; Breakfast Book Club; Bokstuganoch dagarna går

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Brända skuggor av Kamila Shamsie

 1. Pingback: Mina 11 senaste 5-stjärniga läsupplevelser - C.R.M. Nilsson

 2. Lyrans Noblesser skriver:

  Jag lyssnade på Shamsie på Bokmässan för några år sedan och blev sugen på att läsa boken. Men nu fick jag inte till det i alla fall. Inser efter att ha läst din text att jag ändå måste se till att skaffa den för senare bruk.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den är varmt rekommenderad 🙂 Som sagt, jag känner att jag måste ha mitt eget ex i hyllan. Det riktigt kliar i kroppen eftersom jag vill gå tillbaka och läsa om vissa passager och inte kan göra det eftersom boken är tillbaka på biblioteket.

 3. Pingback: Kaosutmaning 2016 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Månadsrapport: Mars 2016 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Topp 11 böcker jag har läst hittills i år - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.