Topp 11 böcker jag har läst hittills i år

Topp Tio Tisdag

Idag kuppar jag faktiskt lite vad det gäller Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top Ten Favorite 2016 Releases So Far This Year, men jag tyckte inte det lät så roligt. Visst kan jag rangordna dem, men jag har inte läst så mycket nysläppta böcker i år och de har heller inte varit i toppskiktet i allmänhet.

Så jag tänkte att vi kör de bästa böckerna jag har läst hittills i år istället och då exkluderar jag mina omläsningar. Vi börjar med fullpoängarna:

Brända skuggor av Kamila Shamsie är en släktsaga som spänner sig över tiden från det att atombomben föll över Nagasaki till eftersviterna av 9/11. En riktig bladvändare med vältecknade karaktärer.

Grejen med verb av Sara Lövestam är en underhållande och passionerad guide kring verb och allt du behöver veta om dem. Även för den som inte är frälst i grammatik så är det här en riktigt bra bok.

We Should All Be Feminists av Chimamanda Ngozi Adichie är en rapp och skarp introduktion till vad feminism egentligen är och varför den är till för alla.

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer utspelar sig under en förödande sommar när Ester och Isak älskar varandra till förstörelsens gräns och när Isaks lillebror Anton tar livet av en annan människa. En stark bok om efterdyningarna av ett fruktansvärt brott och hur alla famlar i luften efter det som har skett.

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri är ett sökande efter att förstå vad som pågick i en ung mans liv innan han dog i en bilolycka. Ett sinnrikt pussel i bokform och läsaren lämnas i närmast helt fri att göra sina egna tolkningar om vad som är sant eller inte.

Och sedan några av de bästa böckerna som nästan nådde fram:

11.22.63 av Stephen King utforskar tidsresornas möjlighet. Går det att ändra på det förflutna? Bör vi ändra på det förflutna? En riktigt spännande tegelsten.

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj är en brutal, intensiv skildring av de kvinnor som stred i Röda armén under andra världskriget.

Väggen av Marlen Haushoffer är en långsam, men intensiv skildring av en kvinna som upptäcker att hon är den enda överlevande människan, inspärrad bakom en osynlig vägg.

Benrangel av Stephen King handlar om hemsökelser av olika slag, om den starka kärleken och hur ibland de levande faktiskt är värre monster än hämndlystna spöken.

Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind väver mellan förflutet och nutid när den skildrar en släkt som alla binds samman av händelser vid Bålberget, dit bygdens kvinnor fördes för att brännas som häxor.

The Stranger’s Child av Alan Hollinghurst spänner över fem olika tidsepoker och skildrar hur attityden till homosexualitet förändras genom en poets livsöde.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Topp 11 böcker jag har läst hittills i år

 1. Monika skriver:

  Jag hade också lite problem att få ihop en lista med nya böcker 😉 Den där Vägen mot Bålberget börjar nog närma sig läshögens topp, åtminstone borde den det 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag skulle nog inte haft några större problem att få ihop en lista, men det kändes inte riktigt kul. Plus att jag saknade det här ämnet 😉

   Vägen mot Bålberget är klart läsvärd.

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Jag började göra en sådan här lista, sen insåg jag att det inte var frågan 🙂
  Vägen mot Bålberget var ju min favorit det året jag läste den 🙂

 3. Bokdamen skriver:

  Var lite klurigt idag. Jag fick inte ihop en topp tio.
  Allt jag inte minns var riktigt bra och Kings bok gillade jag. 🙂

 4. Boklysten skriver:

  Har inte läst någon av de här böckerna, men är nyfiken på Aleksijevitjs böcker.

 5. MissMagic skriver:

  När hundarna kommer är SÅ BRA! Jag vill gärna läsa Grejen med verb. Gillar Saras andra böcker Some Eld och Udda 🙂

 6. några är jag bekant med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.