Hur man botar en fanatiker av Amos Oz

hur man botar en fanatiker

Författare: Amos Oz
Originaltitel: How to Cure a Fanatic
Översättning: Rose-Marie Nielsen
Förlag: Wahlström och Widstrand (2006)
Antal sidor: 89 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Hur man botar en fanatiker är en samling essäer av den israeliska författare Amos Oz. När jag gick i tvåan på gymnasiet delade Teskedsorden ut ett exemplar av boken till alla andraårsgymnasister i Sverige. På något sätt hamnade den längst bak i en bokhylla och blev lite bortglömd fram till dess att jag tyckte att det var dags att stifta bekantskap med Oz författarskap.

Mitt exemplar av Hur man botar en fanatiker består av tre essäer. Den första är titelessän, Hur man botar en fanatiker, där Oz förmedlar sina erfarenheter av fanatism och vad han upplever kännetecknar en fanatiker. Det är den mest intressanta av de tre essäerna. En fanatiker är ofta sarkastisk, enligt Oz, men saknar humor. Förmågan att skratta åt sig själv är utmärkande för en icke-fanatiker och lite fantasi kan fungera för att minska fanatismens effekt. Det är inte en mirakelkur, men en start.

Den andra essän heter Israel och Palestina: mellan rätt och rätt. Jag måste erkänna att jag inte är så insatt i frågan, men jag tycker om hur han skriver att det inte går att koka ned konflikten till en kamp mellan goda och onda utan att både parter har rätt. De argument han lägger fram för en tvåstatslösning av konflikten låter sunda, men samtidigt har jag invändningar. Varför ska just Israel vara styrande? Varför ska Palestina nödvändigtvis få ett mindre landområde? Jag förstår inte varför han anser det så självklart att Israel ska inneha suveränitet.

En annan sak som jag reagerar på är att visst har Palestina och Israel haft samma förtryckare i det förflutna, men staterna är inte jämlika idag. Idag är Israel en ockuperande makt. Även om bilden han förmedlar är nyanserad så kunde den bli ytterligare mer nyanserad.

Den tredje essän är Hemliga nöjen, som handlar om hans författarskap och skrivande. Han berättar om hur han blev författare när han fortfarande arbeta på en kibbutz och först fick sig någon dag för skrivande, senare fler dagar när framgången var ett faktum. Om glädjen och vanmakten i det skrivande livet och den blick som författare konstant måste använda sig om. För mig som tycker om att läsa om andra skrivande människor, blir det verkligen intressant.

Hur man botar en fanatiker är en intressant och tankeväckande essäsamling, som gör att jag skulle vilja läsa något skönlitterärt av författaren.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hur man botar en fanatiker av Amos Oz

  1. denna väntar på mej i hyllan

  2. Pingback: Boktolva 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Avklarad utmaning: Boktolvan - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.