Kusin Rachel av Daphne du Maurier

Kusin Rachel av Daphne du Maurier

Författare: Daphne du Maurier
Originaltitel: My Cousin Rachel
Översättare: Gerd Lilliehöök
Förlag: Forum (1995)
Antal sidor: 301 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ambrose Ashley är en inbiten ungkarl. När hans mycket yngre kusin Phillips föräldrar dör, tar han sig an honom och finner i honom en arvinge som kommer att älska hans gods lika mycket som han själv gör. Men allt förändras när Ambrose reser till Florence för att bli av med sina krämpor. Där träffar han en kvinna, som han förälskar sig i och gifter sig med. Där dör han plötsligt. När hans änka, kusin Rachel, dyker upp i Cornwall, blir Phillip snart lika tagen av henne. Hon är vacker, sofistikerad och mystisk. Men kan hon ha haft ett finger med i spelet gällande Ambroses död?

På sätt och visa påminner Kusin Rachel mycket om Daphne du Mauriers tidigare roman Rebecca. De delar samma genre och det där lite osynliga, hotfulla som vilar över karaktärerna. Bägge huvudpersonerna är unga, skyddade, naiva. Huset är beläget nära havet och det rör sig om en förmögen miljö.

Men jag upplever aldrig att Kusin Rachel blir riktigt lika bra. Du Maurier har ett fantastiskt språk och hon målar verkligen liv i det förfallna huset, som livas upp av den mystiska kusin Rachel. Med sina ord bygger hon också upp en olycksbådande stämning. Vem är egentligen denna kvinna som har kommit till huset? Är hon kapabel till mord? Vad är hon ute efter? Slutet lämnas frustrerande öppet. Det är upp till läsaren att själv avgöra om Rachel är oskyldig eller skyldig.

Jag kan inte bli kvitt föreställningen om att mycket av det som sker i Kusin Rachel beror på att både Ambrose och Phillip bygger upp en fantasibild kring Rachel. När hon inte kan leva upp till den, blir de misstänksamma och dömer henne hårt. Hon är annorlunda. Utländsk. Varken riktigt engelsk eller italiensk, men tillräckligt främmande för att de inte ska våga släppa henne när inpå livet.

Jag vet inte vad jag tror efter att ha läst Kusin Rachel. Men det är en riktigt bra bok, ändå, som får mig att längta till Cornwall.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.