Lucifer, säsong 5

Innehåller spoilers för tidigare säsonger.

Poster för säsong 5 av Lucifer

Skapare: Tom Kapinos
Skådespelare: Tom Ellis, Lauren German, Lesley-Ann Brandt
Produktionsår: 2020-2021
Säsong: 5
Antal avsnitt: 16
Längd: 905 minuter

Lucifer har tvingats återvända till helvetet för att åter inta sin tron. På jorden fortgår livet i sin vanliga lunk. Men när Lucifer återvänder, beter han sig märkligt. Inte likt sig själv. Snart står det klart att de har att göra med en bedragare: Lucifers tvillingbroder Michael. Lucifer tvingas återvända till jorden för att ta upp kampen med sin manipulativa och hänsynslösa broder. Samtidigt kämpar Mazikeen med sin avsaknad av själ, vilket får henne att göra dåligt genomtänkta val. När stridigheterna trappas upp tvingas Gud själv stiga ned och medla i konflikten.

Jag tror att det var Covid19-pandemin som gjorde att man valde att köra femte säsongen av Lucifer i två delar. Kanske är det därför som den känns som två säsonger i mitt huvud. Det är rätt länge sedan jag såg de första åtta avsnitten – december 2020 – när de sista åtta släpps. Jag kommer knappt ihåg allt elände som Michael ställt till med.

Vad jag blir imponerad av är dock hur bra Tom Ellis spelar i denna säsong. Han är ju perfekt som Lucifer, men när han spelar Michael blir han verkligen en helt annan person. Det råder inte någon tvekan om vilken karaktär han för närvarande är. Och Michael är så fullständigt osympatisk att han inger rysningar.

Den första halvan av säsongen är nog så spännande. Men andra halvan är desto bättre. Jag tycker om familjedynamiken som skildras, hur Gud är som far och hur han kämpar för att närma sig Lucifer. Detta är också en säsong som driver karaktärernas utveckling framåt. Inte bara Lucifers, utan även Chloes, Dans och Ellas. Även doktor Linda utvecklas.

Det märks dock att femte säsongen var tänkt att vara den sista. Man lägger verkligen allt krut på att skapa en värdig serieavslutning och så poff, förnyas det hela för en sjätte säsong. Då får man liksom skrapa ihop något lite desperat för att ha något att spinna vidare på. Därför tycker jag att sista avsnittet i säsongen blir lite halvdant. Lite ovärdigt i jämförelse med det fullständigt briljanta Is This Really How It’s Going to End?! som föregick det.

I femte säsongen av Lucifer hittar serien sig själv igen, men den amerikanska ovanan att dra ut serier lite för länge slår till igen.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra säsonger i serien

Säsong 1 (recension)

Säsong 2 (recension)

Säsong 3 (recension)

Säsong 4 (recension)

Säsong 5

Säsong 6

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Lucifer, säsong 5

  1. Marie skriver:

    Jag tycker den är super men nu har jag börjat se en annan bra serie kanske tipsar jag om den i Helgfrågan.

  2. Pingback: Månadsrapport: Juni 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.