Teckna och måla pinuppor i retrostil

Omslagsbild Teckna och måla pinuppor i retrostil

Originaltitel: How to Draw and Paint Pin-Ups and Glamour Girls
Översättare: Ann Margret Forsström
Förlag: Tukan förlag (2012)
Antal sidor: 128 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Teckna och måla pinuppor i retrostil härstammar från en tid när Betty Grable satte standarden för kvinnlig skönhet och Betty Page satte standarden för kvinnlig tjusning. Från den klassiska 20-talsflappern till en pinuppbikinimodell så kommer konstnären få verktyg för att rita och måla en mängd kvinnliga motiv och porträtt i flertalet olika medium, såsom olja, pastell, blyerts och akvarell.

Det är något särskilt med pinuppkonsten. De bjärta, klara färgerna. Den idealiserade kvinnokroppen. Den lekfulla sexualiteten. Jag har flertalet böcker om denna konstform med bilder från olika reklamkampanjer, men när jag hittade Teckna och måla pinuppor i retrostil på Bokus blev jag nyfiken på hur det skulle vara att själv skapa den typen av konst.

Baksidetexten till Teckna och måla pinuppor i retrostil är dock lite vilseledande. Där står det bland annat att det ska finnas steg för steg instruktioner för hur man tecknar pinuppor, vilket det definitivt inte finns. Istället inleds hela boken med en klassisk inledning kring färglära, olika typer av material och lite om pinuppkonstens kapitel. Därefter tar det vid kapitel där olika konstnärer beskriver hur de bygger upp sina bilder med hjälp av modeller, fotografier och olika material. Det finns även intressanta stycken kring anatomi och en illustration hur idealiserade kropparna blir.

Teckna och måla pinuppor i retrostil innehåller gott om fina illustrationer som ger den som är intresserad av det hela en kort lektion i tekniken hur man skapar utseendet och känslan av denna vintagekonstform. Det är ändå en inspirerande bok som ger den konstnärligt lagde verktyg för att skapa sina egna pinuppor.

Även om Teckna och måla pinuppor i retrostil inte var lika pedagogisk som jag hade hoppats, så är den ändå ett fint och inspirerande verk för den intresserade.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Teckna och måla pinuppor i retrostil

  1. lite kul, vilken är målgrupp…?

  2. Pingback: Månadsrapport: September 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.