The Animal Book Tag

Jag är typ 99.9 procent säker på att jag stal den här inne hos Vargnatts bokhylla i november 2020. Jag kan i alla fall se att den har legat i mina utkast sedan 2020. Den passar perfekt denna vecka när jag inte har några färdiga recensioner att lägga upp på grund av utdragen sjukdom.

1. An animal that only comes up for air, the whale.
What is a book you only put down if you had to?

The House in the Cerulean Sea av T. J. Klune. Den är lite som att sno en stor, varm filt runt sig.

2. Beautiful but scary, the lion.
What is a great book that intimidated you at first?

Jag tror det självklara svaret här är Victor Hugos Les Misérables. Det är en oerhört tjock bok, men det är en fantastisk skildring av människor, fattigdom och revolt. Samtidigt så kanske han inte hade behövt skriva essäer om det parisiska kloaksystemet.

3. Every kid’s favorite, the goldfish.
What is your favorite children’s book, or favorite book as a child?

Den här är svår. Som ett mindre barn, älskade jag Pyttsan-sa och hennes häst av Anna-Lisa Almqvist. Men den barnboksserie som definitivt har format mig mest som människa är definitivt Harry Potter.

4. ”I’ve got a big head, and little arms!” The T-rex.
What is a book that is strong in some areas, but weak in others?

Jag tänker lite på Isabel Ibañez debutroman Woven in Moonlight som jag läste nyligen. Den har ett intressant koncept: att bygga en fantasyvärld utifrån boliviansk historia och kultur. Problemet är att världsbygget är slarvigt, med lite spanska ord inslängda här och var för att försöka skapa en autentisk känsla och huvudpersonen börjar lite för lättvindigt ifrågasätta sitt koloniala världsbild.

5. Spider- nope nope nope nope nope nope
A book you have no intention of going anywhere near.

Det finns ju några stycken, men en som alltid sticker ut är Ender’s Game av Orson Scott Card. Författaren skänkte sina intäkter från böckerna i serien till organisationer som verkade mot homosexuella och bisexuella personers rättigheter. Om du är emot min existens, då kan du inte räkna med att jag ger dig min tid eller mina pengar.

6. The animal that repeats others, the mockingbird.
What’s your favorite adaptation or retelling?

Det här är en av mina favoritgenres, så det var svinsvårt. Men en av de första jag tänkte på var The Witch’s Heart av Genevieve Gornichec, som skildrar jättinnan Angrbodas berättelse ur hennes synvinkel.

7. The laughing hyena.
A book that kept you laughing.

Goda omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman kan ha råkat få mig att skratta högt och ljudligt som en hyena när jag satt på tåget till universitetet.

8. Momma bear!
A book with a fierce female character.

Det finns gott om dem. Men ett bra exempel är väl Circe av Madeline Miller.

9. The horrible, hateful cat.
A book you despise.

Känns som starka ord, men en bok jag inte är särskilt förtjust i är Svart flicka, vita flicka av Joyce Carol Oates. Jag tyckte att det var rasistisk smörja.

10. Man’s best friend…the DOG!
A book by someone you know.

Det är ju rätt många människor som skriver böcker som jag lite halvt känner via bloggar och instagram, men jag känner inte att jag känner-känner dem. Så jag är lite tråkig och lämnar den här raden tom.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.