The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay av J. K. Rowling

the crimes of grindelwald

Författare: J. K. Rowling
Förlag: Little Brown (2018)
Antal sidor: 273 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter striden i New York lyckades myndigheterna, med Newt Scamanders hjälp, ta den mäktige mörke trollkarlen Gellert Grindelwald till fånga. Men han lyckas fly sin fångenskap och beger sig till Paris för att samla följare. De flesta är omedvetna om hans sanna syfte: att höja upp alla renblodiga trollkarlar för att härska över den ickemagiska världen. I ett försök att stoppa Grindelwalds planer skickar Albus Dumbledore Newt, sin förre detta Hogwartselev, till Paris. Newt går med på att hjälpa till än en gång, omedveten om farorna som väntar dem alla.

När jag fick veta att J. K. Rowling skulle publicera manusen till Fantastiska vidunder-filmerna tyckte jag att det var lite löjligt och som ett sätt att ytterligare mjölka pengar ur fansen. Men så såg jag första filmen och insåg att genom läsa manuset så får jag en djupare insikt i karaktärerna. Så även med The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay. Plus att det i alla fall stillar abstinensen något i väntan på att filmen skulle släppas på DVD.

Att läsa The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay ger en ökad insikt i karaktärernas motiv och det som J. K. Rowling har tänkt med de scener som krossade mitt hjärta när jag såg dem på vita duken. Hon har aldrig väjt för mörker, den gode Rowling, men i detta material lyckas hon ta med läsaren, och tittaren när det gäller filmen, in i något av det mörkaste hon har skrivit. Skildringen av Grindelwald med sin silvertunga och hur han förför och korrumperar en av de mest älskade karaktärerna i denna filmserie ger mig fortfarande rysningar.

Liksom den tidigare utgåvan i serien, är The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay formgiven av designstudion Minalima som har skapat otroligt snygga utgåvor av böcker i Harry Potter-världen på senare år. Med sin art deco-inspirerade formgivning får även ögat sin lystnad mättad när man läser manuset.

Om man inte, till skillnad från mig, är en komplett nörd så är det kanske inte helt nödvändigt att läsa The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay. Men det ger en djupare insikt i händelseförloppet och stillar begäret i väntan på filmen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på The Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay av J. K. Rowling

 1. Gabriella skriver:

  Jag läste den här i väntan på dvd-släppet för att stilla min abstinens. 🙂 Och jag håller med om att man får större förståelse för allt som händer i filmen. Karaktärernas motiv syns ju inte alltid utanpå. Vissa delar av filmen var (enligt mig) lite svåra att hänga med i, men tack vare läsningen klarnade det. Bara att konstatera att Rowling är fantastisk vad hon än tar sig för. 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag läste den också i väntan på DVD-släppet, men ligger så fruktansvärt efter med att både skriva och publicera recensioner. Är liksom inte klar med februari ännu och det är juni.

 2. Lena skriver:

  Borde verkligen läsa den.

 3. Pingback: Månadsrapport: Februari 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.