Tisdagstrion: Black Lives Matter

Tisdagstrion

Även denna vecka hänger jag på tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken. Denna veckas tema var: black lives matter. Jag tolkade det som böcker som är skrivna av svarta författare, som handlar om svarta människors liv och erfarenheter.

Jag tyckte den här veckan var svår. Inte för att jag hade svårt att komma på titlar, utan jag fick svårt att begränsa dem till tre. Till slut valde jag dessa:

The Color Purple av Alice Walker är en klassiker av en anledning. En brevroman som skildrar Celias liv under tjugo år. Fattigdom, övergrepp, våld i nära relationer, normbrytande kärlek, systrar som skiljs åt… Det här kan mycket väl vara en av de bästa romaner jag har läst.

The Hate U Give av Angie Thomas skildrar Starrs liv, som är prydligt uppdelat i två delar: den fattiga stadsdel där hon är född och uppvuxen och den fina highschool i ett övervägande vitt område. När hon bevittnar hur en polis skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil kolliderar hennes världar. En riktigt stark debutroman om ett brännande aktuellt ämne.

Stanna hos mig av Ayobami Adebayo handlar om det gifta paret Yejide och Akin, som inledningsvis är lyckliga. Men åren går utan att det kommer ett barn. Släkten ställer obevekligen krav på barn och Akin tvingas ta en andra hustru, till Yejides förtvivlan. Svartsjuka, svek, traditionernas makt och bräckligheten i mänskliga relationer.

Mina honorary mentions:

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Vända hem av Yaa Gyasi

Sötvatten av Akwaeke Emezi

Beloved av Toni Morrison

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

26 svar på Tisdagstrion: Black Lives Matter

 1. Monika skriver:

  Både Purpurfärgen och The hate u give kom nästan med hos mig, men jag har inte läst dem. Bara sett filmerna.

 2. maria engvall skriver:

  Jag tyckte väldigt mycket om ”Stanna hos mig”.

 3. Sanna skriver:

  Purpurfärgen är fantastisk, verkligen en klassiker

 4. har nu inte läst dessa, intressant, tack för tips.

 5. Fialia skriver:

  Flera författare här som ligger på min attläsalista.

 6. Lena skriver:

  Purpurfärgen och Stanna hos mig är så bra. Gillar även Americhanah och Vända hem.

 7. Stanna hos mig har jag oläst i hyllan, borde plocka upp den snart.

 8. Mösstanten skriver:

  Purpurfärgen är mycket bra. Stanna hos mig är inte så dum den heller.

 9. Cinnamon skriver:

  Har läst allsa i din trio och de andra utom Sötvatten. Tack för tips!

 10. Robert W skriver:

  Alla tre böckerna låter jätteintressanta!

 11. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Purpurfärgen har jag både läst och sett. Stanna hos mig har jag läst. The hate U give me har jag förstått att jag borde läsa. Vända hem har jag läst liksom Americanah

 12. Ugglanoboken skriver:

  Det verkar finnas massor av intressant på ämnet! Tack för så många bra tips!

 13. Marie skriver:

  Stanna hos mig finns i bokhyllan hoppas få kunna läsa den snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.