Tisdagstrion: Hetta

Tisdagstrion

Tisdag igen och det innebär som vanligt tisdagstrion inne hos Ugglan och boken. Denna vecka är temat hetta (eller andra ”varma” ord) i titeln. Det passar ju bra, med tanke på att det har varit olidligt hett ett tag. Även om det just nu är välsignat svalare. Men just ordet ”hetta” var svårt att hitta i min hylla, men andra varma ord var det gott om.

I lågor av Naomi Klein är en bok jag ska läsa nu i juli. Jag är väldigt intresserad av miljö- och klimatfrågor, och det här är en samling texter av aktivisten Naomi Klein som beskriver de möjligheter vi fortfarande har för att anta utmaningen som klimatkrisen utgör.

Harry Potter och den flammande bägaren av J. K. Rowling är en av mina favoritböcker i serien. Harry Potter återvänder till sitt fjärde år på Hogwarts och överraskningen att skolan ska stå värd för en trekamp mellan Hogwarts och tre andra trollkarlsskolor. Snart får Harry en del att tänka på, när han som underårig blir utvald att tävla för Hogwarts och ställs inför stora prövningar. Det här är vändpunkten i hela serien.

Home Fire av Kamila Shamsie är ytterligare en moderniserad tolkning av en pjäs, men denna gång en pjäs av Sofokles (Antigone). I centrum står tre syskon: Isma, som äntligen kan leva sitt eget liv efter att ha uppfostrat sina yngre syskon; hennes vackra syster Aneeka, som bor kvar i London; och brodern Parvais, som försvunnit för att leva upp till minnet av jihadistfadern han aldrig kände. Det här är inte alla gånger bekväm läsning, utan det utmanar läsaren att sätta sig in i situationer som kan vara helt främmande. På ett lysande sätt utforskar den motsättningar mellan tro, familj och samhälle.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tisdagstrion: Hetta

 1. Monika skriver:

  Den flammande bägaren, så klart. Det är den enda jag har läst i din trio.

 2. Home Fire låter intressant!

 3. Fialia skriver:

  Funderade också på att ha med den Harry Potterboken.

 4. Ugglanoboken skriver:

  Home Fire står i bokhyllan, oläst än så länge, men den lockar!

 5. Cinnamon skriver:

  Den flammande bägaren har jag läst och andra böcker av Kamila Shamsie

 6. Lena skriver:

  I lågorna var väldigt intressant. Harry Potter har jag bara sett på film, men jag har hela bokserien på engelska så jag skall läsa dem någon gång.

 7. Amanda skriver:

  Jag har bara läst Harry Potter och den flammande bägaren av dina böcker. 4 boken är dock min favorit både som film och bok 🙂

 8. Maria skriver:

  Naomi Kleins vill jag läsa! Tack för tips!

 9. Marie Eggimann skriver:

  Harry Potter givetvis, tänkte inte alls på den.

 10. Mösstanten skriver:

  Naomi kleins bok verkar intressant.

 11. Robert W skriver:

  Jag skulle vilja läsa Harry Potter-serien. Har bara läst första delen och det var säkert 20 år sen.

 12. A ROOM OF MY OWN skriver:

  I lågor kände jag inte till. Harry Potter är jag ganska kallsinnig till. Kamilla Shamsie ska jag absolut läsa. jag läste hennes Brända skuggor och den var så bra

 13. Sanna skriver:

  Vi läste Home fire med bokklubben förra sommaren när vi hade Antigone-tema. Jag gillar egentligen inte moderna versioner av gamla klassiker, det är nästan omöjligt att få det att funka, men den hade ändå ett par intressanta poänger.

 14. Lottens Bokblogg skriver:

  Naomi Klein har jag funderat på att läsa någonting av. Harry Potter är den enda jag läst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.