Tisdagstrion: OBS!

Tisdagstrion

Tisdag igen och idag har jag råkat fullboka mig på ett sätt som inte är särskilt klokt, när man lider av utmattning. Det kommer att straffa sig. Men än så länge har inte dagen börjat på riktigt. Jag kan ta en kopp te i lugn och ro och svara på veckans tisdagstrio. Det är Ugglan & Boken som håller i den som vanligt. Veckans tema är OBS! (en titel på varje bokstav: O, B och S).

Orlando av Virginia Wolf handlar om den unge Orlando, som bestämmer sig för att bli odödlig. Under sitt liv börjar han livet som man, för att en morgon vakna upp som kvinna. En intressant, men långt ifrån lättläst, bok om vad manlighet och kvinnlighet innebär.

Beloved av Toni Morrison är en spökhistoria eller en gemensam vanföreställning. Alla vet att huset där Sethe bor tillsammans med sin dotter Denver är hemsökt. Denver är enda barnet, men hålls sällskap av spöket. Spöket efter dottern som dog, som inte fick något annat namn än ”Beloved” karvat i gravstenen. Liksom många av Toni Morrisons berättelser skildrar denna komplexiteten i slaveriets konsekvenser för människor, även efter att de har vunnit sin frihet.

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébayò utspelar sig i Nigeria. Yejide och hennes man träffades på universitetet. Egentligen är deras äktenskap mycket lyckligt, men de har ännu inte fått några barn. Detta anses vara Yejides fel. Press läggs på mannen att skaffa sig en andra hustru. En spännande relationsroman om traditioners makt och det bräckliga i mänskliga relationer och psyken.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 svar på Tisdagstrion: OBS!

  1. Monika skriver:

    Två författare jag känner igen i alla fall och Tony Morrison är något så ovanligt som en modern Noblepristagare som jag vill läsa något av.

  2. Ugglanoboken skriver:

    Orlando och Beloved tycker jag mycket om, och Stanna hos mig skulle jag vilja läsa!

  3. Har läst de två sista. ”Stanna hos mig” tyckte jag var väldigt bra, Morrisons bok har jag inte i klart minne.

  4. Marie Eggimann skriver:

    Bekanta författare men inget jag läst än.

  5. Mösstanten skriver:

    Orlando och Stanna hos mig har jag läst. Bra böcker båda två fast på olika sätt. Älskade av Tony Morrison borde in i läslistan.

  6. Maria skriver:

    Har läst alla i din trio – underbara böcker alla tre.

  7. A ROOM OF MY OWN skriver:

    Orlando har jag inte lyckats ta mig igenom. filmen har jag sett men var uttråkad. jag förstår helt enkelt inte. Beloved tror jag inte att jag läst. men stanna hos mig har jag läst i alla fall.

  8. Cinnamon skriver:

    Har läst alla tre i din trio. Bra böcker allihop.

  9. Robert W skriver:

    Stanna hos mig var en intressant bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.