Varning för vilt av Aino Trosell

varning för vilt

Författare: Aino Trosell
Förlag: Aino (2016)
Antal sidor: 325 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från författaren. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Varning för vilt är en novellsamling som består av nio noveller. De utspelar sig inte nödvändigtvis i Norrland, men har gärna en anknytning dit och ofta återvänder personerna till sina hemtrakter. Gemensamma teman är oftast avfolkning och glesbyggd. Tonen är ofta vemodig och allvar, men det glimrar till av humor och underfundighet i texterna.

Aino Trosell är en författare vars namn jag har hört titt som tätt, men som jag inte har läst. När hon kontaktade mig och undrade om jag ville läsa Varning för vilt, tackade jag genast ja. Det lät som om det skulle kunna vara något för mig.

Det första som slår mig med Varning för vilt är språket. Ett språk som jag är lite ambivalent till, som jag både uppskattar och har svårt för. Det är lite fragmentariskt, men samtidigt lyckas använder Trosell orden effektivt och lyckas förmedla mycket med få ord.

Vissa av novellerna upplever jag som lite svåra att ta till mig. Det är dels titelnovellen Varning för vilt, som handlar om Siv Dahlin. Hon finner sig hela tiden i olika knepiga situationer och snubblar över brott stup i kvarten. Att jag har svårt för den beror nog på att jag inte får något riktigt grepp om karaktären, som figurerar i flera av Trosells deckare, utan att jag skulle behöva läsa dem för att förstå henne till fullo. Dessutom sker det flera brott i novellen, som är indelad i avsnitt, vilket gör att det ofta känns lite abrupt och rumpstucket. Jag kan dock uppskatta den dråpliga tonen.

Den andra som jag upplevde som svår att ta till mig är Nyårsnatt, som bygger på Fröken Julie av August Strindberg. Eftersom jag inte är bekant med den pjäsen så kände jag att det var en del jag missade för att kunna ta till mig novellen till fullo.

I huvudsak fastnar jag för tre noveller. Den första är Vart vill jag flyga, som handlar om en relation i sönderfall där kommunikationen inte riktigt fungerar. Mannen försvinner in i fåglarnas värld, medan kvinnan står ensam kvar och funderar över barn som det börjar bli sent för. En mycket vemodig novell där känslan av att det börjar bli för sent hänger tung över läsaren.

Den andra är nog min absoluta favorit. Isbränna handlar om taxichauffören Ritva, som i princip bara har sitt jobb och sin son. Sonen blir dock mördad i ett rasistiskt hatbrott. Hon förlorar fotfästet i vardagen. Novellen skildrar väldigt starkt hur mamman famlar sig fram i den nya värld där hennes son inte längre finns. Hur hon hoppas att rättvisan ska ge henne lugn och ro. Om hur besattheten kan få grepp om en människa och sluka hela hennes värld. Att ta del av Ritvas känsloliv är stundtals otäckt, stundtals kvävande, men hela tiden så skickligt utfört.

Den tredje novellen är På en öde ö i havet. I den bor tre karlar på en ensligt belägen gård och när Gerda kommer som kocka till dem blir det oväntat komplicerat. Återigen är temat lite besatthet. Huvudpersonen är besatt av Gerda, bygger upp sin bild av henne och kan inte riktigt se hur den inte helt stämmer överens med verkligheten. Den handlar också om begränsningar i kvinnors möjligheter på ett starkt vis.

Varning för vilt är en trevlig, oftast vemodig, novellsamling som gör att jag gärna läser något mer av Aino Trosell.

betyg3

Andra bokbloggare om Varning för vilt

Boklysten; Ugglan och boken

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Varning för vilt av Aino Trosell

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2016 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Gränsmark av Aino Trosell - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.