World War Z

World War Z

Regissör: Marc Foster
Manusförfattare: Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard och Damon Lindelof
Skådespelare: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz
Produktionsår: 2013
Längd: 116 minuter

Gerry Lane har sagt upp sig från sitt jobb inom Förenta Nationerna till förmån för att vara hemma med sin familj. Det tycks vara en helt vanlig morgon, när föräldrarna ska skjutsa iväg döttrarna till skolan. Men snart vänds världen uppochned. Ett virus, som härjat i ett antal länder tidigare, har nu fått fäste även i USA och sprider sig som en löpeld. Gerry kallas på nytt in i sitt tidigare jobb. I en kamp mot klockan måste han resa runt världen för att hitta svar bakom var pandemin kommer ifrån och hur man möjligen kan stoppa den.

Max Brooks Världskrig Z är, i mitt tycke, en av de bästa zombieböcker som någonsin har skrivits. (Å andra sidan är jag inte särskilt bevandrad i genren, eftersom jag hittade väldigt lite i min smak.) Därför har jag dragit mig lite för att se filmatiseringen World War Z, då en del av kritiken som riktats mot den är att den helt frångår källmaterialet. Men om man betraktar film och bok som två helt väsensskilda ting, då är faktiskt filmen riktigt bra.

World War Z börjar riktigt obehagligt med nyhetsinslag, särskilt med tanke på den Covid19-pandemi vi har i bagaget. Vardagliga nyheter blandas med smygande aningar om att något inte stämmer. Att rabiesutbrotten och de andra smittorna kanske inte riktigt är vad som det framstår som. Även om ett zombievirus är tämligen osannolikt, så är parallellerna till hur Covid19-pandemin inledningsvis hanterades skrämmande.

Det här obehaget håller dock inte i sig. World War Z är mer av en actionrulle med högt tempo där Brad Pitt slänger sig från land till land under dramatiska former för att hitta svar. Det som gör filmen så pass bra är de skickliga skådespelare som bidrar till att bygga upp spänning och stämning. Filmen håller sin tittare i ett järngrepp fram till det något hoppfulla slutet.

World War Z är inte det minsta lik den bok den förmodas vara baserad på, men det är en riktigt spännande actionrulle med skickliga skådespelare som helt klart bjuder på en underhållande kväll.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på World War Z

  1. Monika skriver:

    Jag såg den här filmen mot bättre vetande egentligen, men jag hade fel. Zombies är inte min favoritgenre, men den här filmen var väldigt bra. Får nog se den igen, tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.