Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 2

Kan innehålla spoilers för tidigare säsonger i serien och andra aspekter av Marvels filmuniversum.

Agents of S.H.I.E.L.D., säsong 2

Skapare: Maurissa Tancharoen, Jed Whedon, Joss Whedon
Skådespelare: Clark Gregg, Ming-Na Wen, Chloe Bennett, Elizabeth Henstridge, Iain De Caestecker, Brett Dalton
Produktionsår: 2014
Säsong: 2
Antal avsnitt: 22
Längd: 939 minuter

S.H.I.E.L.D. ligger i ruiner efter Hydras attack. Stämplade som en terroristorganisation, är det bara ett fåtal agenter kvar och den nyblivna direktör Phil Coulson kämpar för att rekrytera fler. Samtidigt brottas han med egna hemligheter, en hemlighet som kommer att leda dem till en utomjordisk stad. En stad som har stor betydelse för Skye och hennes ursprung. Hemligheterna kring vilka hennes föräldrar är kommer att avslöjas, samtidigt som Hydra förbereder sig för alltmer brutala dåd. Men de är kanske inte S.H.I.E.L.D.s värsta fiender.

Om jag sade att jag hade glömt hur bra första säsongen av Agents of S.H.I.E.L.D. är, så har jag glömt hur mindblowing majoriteten av avsnitten är i andra säsongen. Här har man verkligen hittat rätt. Man hanterar traumat av den föregående säsongen på ett värdigt och respektfullt vis. Porträttet av Fitz hjärnskada är många gånger övertygande och unikt på det vis att man sällan ser karaktärer få permanent skador av det som händer dem i serien.

Den version av Hydra som agenterna nu ställs inför är en mer sofistikerad, utstuderad version av ondskan. Här ligger betoningen på vetenskap, vetenskapliga framsteg som görs till varje pris. Reed Diamond gör ett djupt obehagligt porträtt av den oetiske dr Daniel Whitehall och hans medhjälpare, Sunil Bakshi, porträtterad av Simon Kassianides, är ett välkommet tillskott bland antagonisterna. Sunil är en fascinerande karaktär att följa genom säsongens lopp.

Vad som gör Hydrasidan av berättelsen så bra, är att den sömlöst leder vidare till ett av seriens största mysterier: Skyes ursprung. Här börjar det nystas i vad hon egentligen är och var hon kommer ifrån. Detta bygger vidare på seriens mytologi och utvidgar den till att inkludera andra aspekter av Marvelserierna än de vi har sett på vita duken tidigare. Det är en mycket spännande resa.

Dessvärre håller inte säsong 2 hela vägen. Hade man nöjt sig med de här två bitarna, Hydra och Skyes ursprung och hennes föräldrar, hade det kunnat bli en kanonsäsong. Istället måste man slänga in ytterligare ett spår med en annan version av S.H.I.E.L.D. och en konflikt som bara känns onödig. De karaktärer som introduceras i den delen av säsongen är heller inte särskilt intressanta.

Men utöver det så är andra säsongen av Agents of S.H.I.E.L.D. en riktig höjdare. Och slutet får mig att vilja kasta mig över säsong 3.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra säsonger

Säsong 1 (recension från 2017, recension från 2022)

Säsong 2

Säsong 3

Säsong 5

Säsong 6

Säsong 7

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.