A Trail of Fire av Diana Gabaldon

Recensionen kan innehålla spoilers för händelser i både Outlander- och Lord John-serierna.

a-trail-of-fire

Författare: Diana Gabaldon
Serie: Lord John, #2.75, #3.5; Outlander, #7.5
Förlag: Orion (2013)
Antal sidor: 379 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

A Trail of Fire innehåller fyra berättelser som på ett eller annat vis hakar i Diana Gabaldons Outlander– och Lord John-serier. Gabaldon kallar dessa för ”bulges”, berättelser som tar plats utanför huvudberättelserna och som låter ofta mindre karaktärer komma till tals. Det har varit intressant att se om Gabaldon kan fatta sig kort i novellform, vilket hon inte kan, då det är första gången jag läser hennes ”noveller”. Det här blir också första gången som jag läser Gabaldon på engelska, vilket har varit kul. Skotskan kommer ju mer till sin rätt i engelskan än i översättningen, även om översättaren har varit väldigt duktiga på att fånga den även i svenskan.

A Trail of Fire inleds med den i mitt tycke lite överflödiga A Leaf on the Wind of All Hallows. I den får vi på nytt stifta bekantskap med Roger MacKenzies föräldrar: stridspiloten Jerry som försvann och hans mamma Dolly som dog i Blietzen. Även om det är trevliga bekantskaper och kul att de får lite mer kött på benen, så känns det som om allt i novellen egentligen har behandlats i böckerna. Kanske att det på slutet tillförs en liten tvist, men jag vet inte om det gör så mycket till eller från.

Desto roligare tyckte jag då att Custom of the Army var. Jag är ju svag för lord John och i denna novell behöver han hastigt lämna London efter en duell som har gått snett. En gammal vän och älskare står åtalad för myteri i Kanada och John reser dit för att vittna till hans förmån. Givetvis blir det inte så enkelt. Det jag gillar med lord John-berättelserna är att det blir lite mer fokus på det historiska och de är ofta lite mer spännande, så även i denna.

Även i nästa novell, Lord John and the Plague of Zombies, får vi följa lord John. Denna gång till Jamaica, där ett slavuppror sätter kolonin i skräck. När John börjar nysta i de bakomliggande orsakerna till upproret börjar oroväckande rykten om zombier nå honom. En riktigt spännande novell som utforskar bakgrunden till zombietraditionen på ett vetenskapligt, men ändå kusligt vis. Jag tror nästan verklighetens zombier är läskigare än fiktionens.

I den avslutande The Space Between förs läsaren till Paris, med Jamies styvdotter Joan, som tänker bli nunna, och Michael Murray, Ians bror som just förlorat både far och fru inom loppet av en kort tid. Joan hoppas kunna komma undan rösterna som ibland förvarnar henne om skeenden och att hon kan se vem som kommer att dö. Allt kompliceras av att le comte St Germain är tillbaka i staden. Den här novellen hade jag inte räknat med att gilla, så det blev en positiv överraskning. Visst är den lite rörig, men den är också spännande. Joan och Michael är sympatiska karaktärer. Berättelsen, som sträcker sig över nästan 100 sidor, har mig i ett fast grepp hela tiden.

A Trail of Fire är ett underhållande komplement till Gabaldons serier och bjuder på spänning och trevliga bekantskaper.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på A Trail of Fire av Diana Gabaldon

 1. Lena skriver:

  Jag blir bara mer och mer sugen på att ge den här serien en ny chams.

 2. Bokhuset skriver:

  Ska ta mig igenom de två sista böckerna först, och sedan låter det som jag måste hugga tag i den här. Vilket år det nu kan tänkas bli. 🙂

 3. Pingback: Läs en novell II - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Hur det går för mig i Läs en novell - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2016 - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: 20 punkter avprickade inom Läs en novell II - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Tio titlar inom spekulativ fiktion som senast hamnat på min TBR-lista - C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Veckans skörd #163 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.