Den utvalde av Lois Lowry

Författare: Lois Lowry
Originaltitel: The Giver
Översättare: Birgitta Gahrton
Serie: The Giver, #1
Förlag: Natur och Kultur (2017)
Antal sidor: 294 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I samhället där Jonas växer upp finns inga konflikter, ingen fattigdom, arbetslöshet eller skilsmässor. Världen fungerar som smort och ingen är missnöjd. Men Jonas är fylld av spänd förväntan. Snart närmar sig den årliga ceremonin då samhällets alla tolvåringar ska säga adjö till sin barndom och tilldelas en livsuppgift. I år är det hans tur. Under ceremonin utses Jonas till att bli samhällets nya minnesbevarare. Han får gå i lära hos den gamle minnesbevararen, en man som han kommer att kalla för Givaren. Ju mer tid de tillbringar tillsammans, desto mer övertygad blir Jonas om att något är fel, alldeles fasansfullt fel. Bakom den perfekta fasaden döljer det sig mörka hemligheter.

För ett antal år sedan såg jag filmatiseringen av Den utvalde och fascinerades av den värld som målades upp i filmen. Som i de flesta fall är boken betydligt bättre än filmen. Lois Lowry har uppenbarligen lagt ned en hel del tankemöda bakom världsuppbyggnaden. Det blir ett sorts filosofiskt resonemang kring vad vi är villiga för att skapa vad som till synes är en utopi, men som visar sig vara en snedvriden sådan. Vad som krävs för att skapa ”det perfekta samhället.” Känslokylan och cynismen bakom de olika val som gjorts är isande.

Samhället i Den utvalde har gjort sig av med i princip alla känslor. Men genom sitt försök att bli av med hat, fördomar och krig, så har de också varit tvungna att göra sig av med minnena och känslan av olikhet och individualitet. Med alla i ett likriktat kollektiv är de för det mesta inkapabla att känna sann kärlek eller lycka. De lever i fred, ja, men det är en fred som beror på likgiltighet och inte kärlek. Det är fred på grund av avsaknaden av passionerade känslor. Världsbygget som Lowry presenterar är intressant och kräver att läsaren tänker till.

Den utvalde är en intressant bok som fängslar mig.

Andra böcker i serien

Den utvalde

Blå tråd (recension)

Budbäraren

Sonen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den utvalde av Lois Lowry

  1. Pingback: Budbäraren av Lois Lowry - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Sonen av Lois Lowry - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.