Printer’s Devil Court av Susan Hill

Printer's Devil Court av Susan Hill

Författare: Susan Hill
Förlag: Profile Books (2014)
Antal sidor: 113 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En kulen Novemberkväll, belåtna efter mål mat i deras lägenhet på Fleet Street, tar en konversation mellan fyra läkarstudenter en oväntad vändning. De ställs inför ett val att låta sig initieras till en mörk hemlighet och Hughs nyfikenhet driver honom till att anta det. I källaren till deras hus på Printer’s Devil Court och i ett sällan använt bårhus i annexet på sjukhuset där de praktiserar, har de börjat göra åverkan på döden själv. Dessa ljusskygga experiment ligger bortom den medicinska etiken. Hugh kallas som vittne till något bortom det vanliga och skrämmande. När han i vuxen ålder återvänder till sin studenthemvist, upptäcker han att experimentet har haft kusliga och långtgående konsekvenser.

Printer’s Devil Court är den tredje boken jag läser av Susan Hill, denna gång på Helena Dahlgrens rekommendation. Hon är en ojämn författare. Kvinnan i svart är briljant, men den här är svagare. Dock har Hill en unik förmåga att få det att kännas som om berättelserna är skrivna i den tid som de utspelar sig i. Det känns inte alltför osannolikt att den här berättelsen skulle vara skriven av Robert Lois Stevenson, Edgar Allen Poe, Henry James eller varför inte Charles Dickens, som skrev en del spökhistorier.

Därför att Printer’s Devil Court är en kompetent berättad spökhistoria. Den tar en hel del inspiration från det sena 1800-talets, tidiga 1900-talets, fascination med läkarvetenskapens snabba framsteg. Vad skulle hända om man lyckas besegra döden? Resultatet brukar sällan bli föga lyckat. De som gjort försöket brukar ofta få lov att ångra sin arrogans.

Och det är väl här problemet med Printer’s Devil Court ligger: den följer den klassiska, viktorianska mallen så väl att det inte finns några som helst överraskningar för läsaren. Vi vet ungefär vad som kommer att hända. Då spelar det ingen roll hur bra språket är eller hur atmosfäriska miljöbeskrivningarna är. Det blir aldrig otäckt på riktigt utan några överraskningar.

Printer’s Devil Court är en nog kompetent berättad spökhistoria, men inte direkt något att skriva hem om. Även om den är lite småmysig.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.