The Night Circus: Som en drömsekvens

The Night Circus

Betyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Författare: Erin Morgenstern
Förlag: Vintage (2012)
Antal sidor: 502 sidor

Köp den till exempel hos Adlibris eller Bokus.

En pojke och en flicka. En gammal lek. En cirkus som ett spelbräde. Vilken cirkus det är sedan – den kommer utan förvarning eller annonsering. I ena stunden är den inte där, i nästa är den där. Cirkusen öppnar när mörkret faller och stänger vid gryningen. Under den tiden kan du förlora dig i en drömlik värld som gör att du inte riktigt vet vad som är verkligt eller inte.

The Night Circus (nu översatt till svenska som Nattens cirkus) är en bok som kräver lite tålamod och uppmärksamhet från läsarens sida. Det är många olika trådar och det tog ett tag innan de började tvinnas samman till en enda tråd. Länge tyckte jag att boken var i närmast fragmentarisk, men sedan började bit efter underbar bit falla på plats. Det är så skickligt sammanvävt att du bara kan beundra hur allt faller på plats.

Jag tyckte den var lite hoppig i tiden innan jag kom in i att faktiskt läsa datumen som inleder varje kapitel (något som jag erkänner att jag är väldigt dålig på att göra). Men när man väl kommer in i det och inser vilka bitar som utspelar sig i framtiden, så går det lätt med läsningen.

Med undantaget av Hektor, som det förmodligen verkligen är meningen att du inte ska tycka om, tycker om jag om alla karaktärer – den mystiska Tsukiko, klockmakaren herr Thiessen, drömmaren Bailey, spåkvinnan Isobel, för att nämna ett fåtal som jag tyckte särskilt om. Det är ovanligt för mig att finna i stort sätt alla karaktärer sympatiska, men det gör jag här. Anledningen är förmodligen att alla karaktärer är väldigt utvecklade och deras motiv till att deras handlingar är ofta för läsaren begripliga.

Dess största last är kanske det att den bitvis är fylld av klyschor. En del stycken har jag definitivt läst i liknande format på andra ställen (Bailey inser att Poppet kände till hans namn utan att han hade sagt det, Tara som inte ser tåget etcetera).

Men det finns så mycket som är fantastiskt med den här boken. Beskrivningarna målar upp bilder av fantastiska ting som förtrollar mig. Jag hoppas på att Nattcirkusen ska dyka upp i min cirkus bara så att jag kan vandra runt bland alla dessa makalösa tält och låta mig tjusas.

Andra som har recenserat boken är Fiberglasodin, Sara Pepparkaka (om jag har missat din recension, lämna en kommentar så ska jag läsa den).

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på The Night Circus: Som en drömsekvens

  1. Pingback: Lästa i juli 2012 | C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: 15 böcker: En bok som har med en semesterresa jag har gjort att göra. | C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: NaNoWriMo: Dag 2 och 3 -

  4. Pingback: Magiskt, vackert, kantat av svärta och alldeles, alldeles underbart « Eli läser och skriver

  5. Pingback: Tisdagstrion: Dag eller natt - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.