Thor: Love and Thunder

Kan innehålla spoilers för tidigare filmer i serien och andra installationer i Marveluniversumet.

Thor: Love and Thunder

Regissör: Taika Waititi
Manusförfattare: Taika Waititi och Jennifer Kaytin Robinson
Skådespelare: Chris Hemsworth, Nathalie Portman, Christian Bale
Produktionsår: 2022
Längd: 118 minuter

Thor har egentligen gått i pension. Men hans sökande efter inre frid störs när folk behöver hans hjälp. När han nås av nyheten att Gorr the God Butcher härjar lös och dödar gudar en efter en, tvingas han återvända till jorden. Där teamar han upp med King Valkyrie, Korg och sin exflickvän Jane Foster, som till hans förvåning kan svinga Mjölnir och har axlat rollen som Mighty Thor.

Förväntningarna på Thor: Love and Thunder är tämligen höga. Nathalie Porter återvänder som Jane Foster, men denna gång får hon också lov att axla superhjältemanteln som Mighty Thor. Tessa Thompson får större utrymme i sin roll som King Valkyrie, en öppet bisexuell, badass karaktär som har enastående repliker.

Liksom med Venom: Let There Be Carnage, glömmer Thor: Love and Thunder bort att en film inte kan överleva på humor enbart. Det krävs faktiskt en gnutta handling med. Att humorn i filmen dessutom är krystad och tramsig, gör det hela inte bättre. Skämskudden åker fram mer än en gång. När man tänker på den första filmen, som Kenneth Brannagh tolkade som ett slags Hamlet, och ser den här filmen, då undrar man faktiskt vad i hela friden som gick fel. Slutet fick mig att säga rakt ut: ”herregud, vad det där var dåligt.”

Eftersom man ska pressa in så många fåniga skämt som möjligt, är det svårt att ta till sig de allvarligare bitarna av Thor: Love and Thunder. Christian Bale ikläder sig rollen som filmens antagonist, Gorr the God Butcher. Detta är en man som har svikits av sina gudar och nu hämnas på dem alla. Det innehåller en diskussion kring vilket ansvar gudomarna i Marveluniversumet egentligen har mot de som tillber dem.

Skådespelarmässigt gör Christian Bale en tämligen fin insats i Thor: Love and Thunder, även om hans karaktär inte utforskas till fullo. Likaså gör sig Chris Hemsworth i vanlig ordning ett suveränt jobb som Thor. Tessa Thompson tillför det lilla extra och Nathalie Portman är alltid ett nöje att se. Men Taika Waititi står för det mesta av filmens fånigheter, så hans insats kunde vi gott vara utan.

Det finns bitar av Thor: Love and Thunder som man omedelbart vill förtränga, men det finns också ett visst mått av spänning och en glimt av något som kunde ha varit riktigt bra.

Betyg 3: Gillade den.

Andra filmer i serien

Thor (recension)

Thor: The Dark World (recension)

Thor: Ragnarök (recension)

Thor: Love and Thunder

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.