Topp Tio Tisdag: Författare som var nya för mig under 2012

Top Ten Tuesday

Som titeln säger att vill The Broke and the Bookish denna vecka veta vilka de tio bästa författarna som var nya för mig under 2012.

1. Maggie Stiefvater skrev en helt underbar trilogi om en pojke som var en varg och en flicka som så småningom blev en varg. Sam och Graces relation är en av de jag har tyckt bäst om i YA-genren. Dessvärre var jag inte lika förtjust i Lament.

2. Christin Ljungqvist debuterade i år med Kaninhjärta, som jag räknar till årets bästa böcker. Jag är väldigt nyfiken på uppföljaren, Fågelbarn.

3. Räknas Fredrik Backman fast jag har följt hans blogg tidigare? Vi säger att han gör det. En man som heter Ove är definitivt en av årets bästa böcker. Jag visste att han kunde få mig att skratta och att gråta sedan tidigare. Ändå blev jag tagen på sängen av boken.

4. Bette Bao Lord är en sådan där författare jag har haft hur länge som helst i bokhyllan utan att ha läst. Hennes Vårmåne var jättebra och jag längtar efter att plocka ned Mittens hjärta, som jag har i en synnerligen besvärlig hylla. Jag får be någon lång människa plocka ned den åt mig.

5. Erin Morgensterns vackra The Night Circus når kanske inte tio i topp listan i år, men det är en helt suverän bok.

6. Angela S. Choi skrev den underbart bisarra boken, Hello Kitty måste dö, och hör därför hemma på denna lista.

7. Jag älskade The Song of Achilles av Madeleine Miller, som skrev en underbar skildring av Akilles och Patroklos liv och död. Det var lite en sådan bok som jag inte tror att hon kommer kunna återupprepa i sin nästa bok.

8. Simona Ahrnstedt skriver romance som till och med jag tycker om.

9. Jag tyckte mycket om Alf Henrikssons Asken Yggdrasil: En gudomlig gammal historia och ser fram emot att läsa den andra boken jag har av honom, Antikens historier.

10. Jag fuskar på den sista. J. K. Rowling har i och med The Casual Vacancy / Den tomma stolen lyckats förnya sig själv så att det knappt gick att känna igen henne. Att göra bekantskap med henne som vuxenförfattare var omtumlande, men trots sitt låga betyg var boken faktiskt rätt bra.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Topp Tio Tisdag: Författare som var nya för mig under 2012

  1. Monika skriver:

    Kaninhjärta har jag redan hemma och den blir förmodligen läst nästa månad 🙂 Nattens cirkus är en bok som jag blir mer och mer säker på att jag faktiskt vill ha.

  2. Carro skriver:

    Upptäckte faktiskt Backman på riktigt i år och väldigt glad är jag för det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.