Allt om min favoritserie, plus en bok som gör mig glad i repris (Dag 3-5/30 Days of Books)

30 Days of BooksDay 03 – Your favorite series

Kuggfråga? Harry Potter!

Jag har skrivit många gånger tidigare om Harry Potter och vad det har betytt för mig. En stor anledning till att jag började skriva var för att Harry Potter inspirerade mig till det. Andra saker som Harry Potter har gett mig var ett sorts ”community” – jag umgicks med andra fans och vi hade en nära gemenskap. Det är band som fortfarande är i full kraft och jag har många kära vänner från den tiden.

Day 04 – Favorite book of your favorite series

Ni vet vid det här laget hur jag är med att välja favoriter. Av sju böcker är det tre som jag särskilt älskar och att tvinga mig att välja mellan dem vore onödigt grymt.

Den första boken i serien jag läste var Harry Potter och Hemligheternas kammare, som hade en särskild inverkan på mig. Dels tycker jag att intrigen i den är en av de mest spännande i hela serien, dels så var det den som gjorde att jag fick ögonen för denna helt fantastiska värld.

Harry Potter och Den flammande bägaren är en annan favorit, kanske på grund av att den blir lite mörkare i tonen. Jag minns att den kom ut samma dag som att vi skulle ha friluftsdag och jag bara satte mig ned på en stam och läste, till min lärares stora irritation. ”Nu får du faktiskt ta och lägga undan boken!”

Jag lade ifrån mig boken. Åtminstone fram tills dess att hon tittade bort igen.

Det är väldigt få människor som tycks tycka om Harry Potter och Dödsrelikerna, men jag läste den med andan i halsen och en känsla av att det kanske var det perfekta slutet. Efter Halvblodsprinsen hade jag två känslor som stred inom mig. Den ena var att jag vägrade, vägrade tro att Severus Snape var ond. Den andra var en känsla av besvikelse över att Rowling hade gjort honom ond, därför att han var min favoritkaraktär. Känslan av att ha rätt (och vilja räcka ut tungan åt alla som sade att jag var galen för att jag trodde att Snape var god) var ganska överväldigande. Kapitel 33 är det enda kapitel där jag har varit tvungen att lägga ifrån mig en Harry Potter bok på grund av att jag grät alltför mycket för att läsa. Kapitel 33 är det enda kapitel som ger mig tårar i ögonen bara jag tänker på det.

Day 05 – A book that makes you happy

Den här liknar ju den sista frågan från 15 böcker och jag måste nog välja samma svar som där: The Fry Chronicles av Stephen Fry. Det finns många anledningar till att den här boken gör, allt från härliga citat och hans underbara sätt att skriva, till den värme med vilken han skildrar sina vänner. En bok jag plockar fram under deppiga dagar för att muntra upp mig själv.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Allt om min favoritserie, plus en bok som gör mig glad i repris (Dag 3-5/30 Days of Books)

  1. Pingback: 30 Days of Books -

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.