Harry Potter och den flammande bägaren

Harry Potter och Den flammande bägaren (4)

Betyg: ☆☆☆
Regissör: Mike Newell
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint
Produktionsår: 2005
Längd: 157 minuter

Finns till exempel hos CDON, Discshop eller Ginza.

Handling

Det är spännande tider på Hogwarts. För första gången på länge är det dags för trekampen mellan tre olika trollkarlsskolor. Denna kamp är så farlig att de har satt en åldersgräns. Men Harry Potters skolår tar en oväntad vändning när han som underårig väljs av den flammande bägaren till att tävla för Hogwarts räkning.

Kommentarer

Harry Potter och den flammande bägaren är en av mina favoriter när det kommer till böckerna i serien. Kanske är det därför som filmatiseringen är en av dem jag alltid har tyckt sämst om. Att försöka sätta fingret på varför jag har lite svårt för filmen har inte varit det lättaste, men ett par anledningar har jag nog lyckats skaka fram.

Den första anledningen rör det en känsla jag har haft sedan jag första gången jag såg filmen och det är det att allting som inte rör action och romantik har skurits bort från filmerna. Det finns scener som bygger upp världen och som ger en förklaring till de händelser som sker som jag tycker är märkligt att de inte finns med i filmen.

En andra anledning är en logisk lucka gällande turneringen. De har drakskötare på plats, förmodat för att kontrollera drakarna. Även med hur lite sunt förnuft som trollkarlsvärlden har för liv och lem, har jag svårt att tänka mig att de skulle låta en drake, en av sina skyddslingar, slita sig och sedan flyga fritt. De tycks överhuvudtaget inte röra ett finger för att fånga in den, vilket framstår som märkligt och inkompetent.

En tredje anledning, och det som retade gallfeber på mig när jag såg den sist, ligger i hur de har valt att presentera de andra två trollkarlsskolorna. Jag kommer inte ihåg hur det var gällande Durmstrang, men Beauxbatons var uttryckligen en skola för både pojkar och flickor. Av någon anledning har det gjorts om till en flickskola i filmen. När Durmstrang, som består av pojkar, presenteras görs det med ett häftigt och visuellt imponerande nummer, medan Beauxbatons springer in och suckar och har fåglar som kvittrar. Plus att Fleur Delacours kompetens tycks ha försvunnit på något mystiskt vis på vägen till vita duken.

Däremot gillar jag verkligen rollbesättningen i den här filmen. Brendan Gleeson är lysande som Alastor ”Monsterögat” Moody. Även David Tennant lyser som en väldigt otrevlig och obehaglig skurk.

Harry potter och den flammande bägaren är inte min favoritfilmatisering, men det är ändå inte en dålig film.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Harry Potter och den flammande bägaren

 1. Pingback: Månadsrapport: December 2013 » C.R.M. Nilsson

 2. Nike skriver:

  Kan inget annat än hålla med. Själv har jag nog svårast för filmatiseringarna av bok 3 och 4 … De två första är gulliga, och efter fyran tar det sig igen 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Trean är ganska tråkig, kan jag tycka. Och i fyran har ju de som skrivit manus och regisserat själva sagt att de tycker att det är synd att de har fått klippa en del scener, men om de är medvetna om det tycker jag att de kunde ha behållit en del sådant som är viktigt för handlingen också.

 3. Pingback: Harry Potter och Fenixorden - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Harry Potter och de vises sten - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.