Harry Potter och de vises sten

Bildkälla: Discshop.

Originaltitel: Harry Potter and the Philosopher’s Stone
Regissör: Chris Columbus
Manus: Steve Kloves
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint
Produktionsår: 2001
Längd: 152 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Harry Potters föräldrar dog när han bara var en liten bebis. Han har vuxit upp hos sin moster och morbror, som tycks hata honom. När han fyller elva år börjar mystiska saker hända. En envis brevskrivare vägrar att ge upp, trots att Harrys släktingar är fast beslutna att inte låta honom läsa brevet. I det avslöjas nämligen att Harry är en trollkarl och som sådan inskriven vid Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Världen han hamnar i är udda med trappor som rör på sig och tavlor som pratar, men det är även där han för första gången får vänner. Snart blir han dock varse om att något skumt pågår på Hogwarts. Det tycks som om någon vill stjäla ett välbevakat föremål…

Jag minns såväl hur nöjd jag var när jag kom ut från biografen och hade sett Harry Potter och de vises sten den där första gången. Munnen gick i ett och jag älskade allt: skådespelarna, hur de hade fångat stämningen, att rösterna till och med var som de lät i mitt huvud. Idag är min inställning till filmerna svalare.

Det jag tycker bäst om med Harry Potter och de vises sten är att den håller sig väldigt trogen gentemot boken. De ändringar som har gjorts är för det bästa. Ändå kan jag uppleva att filmen blir lite för seg och utdragen. Att det hade kunnat kortas mer. Men rent visuellt med foto och specialeffekter är detta riktigt snyggt gjort. Hogwarts ser verkligen ut som jag föreställde mig det. Kostymdesignen är spot on. (Jag måste erkänna att det alltid har retat mig hur de längre in i filmerna är klädda i mugglarkläder och den anledning som gavs till detta under Harry Potter the Exhibiton – att det skulle göra det lättare för publiken att identifiera med karaktärerna – är ren bullshit.)

I filmatiseringarna av dessa böcker har de ju verkligen lyckats få med en hel del lysande skådespelare. Harry Potter och de vises sten är inget undantag. Alan Rickman, Maggie Smith och Robbie Coltrane introducerar sina karaktärer på ett ypperligt vis och ger dem utrymme att växa under filmseriens lopp. Jag gillar verkligen Richard Harris som Dumbledore och tycker att det är synd att han gick bort efter andra filmen. Däremot är jag måttligt imponerad av den gyllene trions skådespelarinsatser som barn. De blev bättre med åren.

Harry Potter och de vises sten är en kompetent filmatisering som håller sig trogen till originalet.

Andra filmer i serien

Harry Potter och de vises sten

Harry Potter och hemligheternas kammare

Harry Potter och fången från Azkaban

Harry Potter och den flammande bägaren (recension)

Harry Potter och Fenixorden (recension)

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Harry Potter och Dödsrelikerna, del 1 (recension)

Harry Potter och Dödsrelikerna, del 2 (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Harry Potter och de vises sten

  1. MissMagic skriver:

    Om någon film är sentimental så är det lugnt denna. <3 Minns hur mycket jag längtade efter den och hur jag älskade den som barn och hur läskig jag tyckte trollet och slutet var ^^; Håller med om att den egentligen är lite seg nu när man ser om den och hade kunnat ha bättre pasting. Men skådisarna, miljöerna och stämningen är fint fångad 🙂

  2. Pingback: Harry Potter och Hemligheternas kammare - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.