Topp tio tisdag: Favoritböcker som jag läst sedan jag började blogga

Topp Tio Tisdag: Favoritböcker sedan jag började blogga

Jag har sett den här på ett flertal bloggar och tänkte att jag skulle kanske delta. Den här veckan är temat tydligen rewind, så du får välja fritt bland alla ämnen de har haft på The Broke and the Bookish. Eftersom jag inte har deltagit tidigare valde jag att köra på samma tema som blogginnehavaren – favoritböcker som jag läst sedan jag började blogga.

Utan inbördes ordning:

En man som heter Ove av Fredrik Backman kvalificerar sig definitivt till listan över bästa böcker jag har läst i år. Varmt, gripande, ömt, kärleksfullt, underhållande om 59-årige Ove som kör Saab och som är grannarnas skräck.

Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi är bortom all tvekan bisarr och underbar just därför. Fiona Yu vill till varje pris inte blev en Hello Kitty – en väluppfostrad, välutbildad kinesisk-amerikansk kvinna som gifter sig, slutar sitt jobb och pressar ut 2½ barn. När hon möter sin gamle barndomsvän Sean igen leder det till

Torka aldrig tårar utan handskar, 1. Kärleken av Jonas Gardell är Gardells fantastiska skildring över homosexuellas levnadsförhållanden under 80-talet när AIDS kom till Sverige. Nu som fantastisk miniserie. Jag tror aldrig jag har varit så känslosam när jag har läst en bok.

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist handlar om tvillingarna Mary och Anne som tillsammans har en unik förmåga att kommunicera med de döda. När de blir indragna i jakten på en försvunnen flicka slår de in på en väg de aldrig kan vända tillbaka ifrån. Otäckt med en krypande känsla av att händelserna verkligen inte går att stoppa.

Fragment – dikter, brev, anteckningar av Marilyn Monroe är ett väldigt fint porträtt av en sårbar ung kvinna med hennes egna ord. Jag blev lite förälskad i Marilyn Monroe efter att ha läst den här.

The Song of Achilles av Madeline Miller är berättelsen om Akilles och Patroklos. De växer upp tillsammans och med tiden utvecklas deras vänskap till något som är djupare. Mycket vackert skrivet och en skicklig skildring av det antika Grekland.

(O)logiskt av Dan Ariely är en bok om behavioristisk ekonom som jag tyckte var väldigt intressant när jag läst den. Det fanns en del experiment jag hade problem med, då jag inte tyckte att urvalet var särskilt genomtänkt. Men för det mesta var det väldigt spännande läsning.

Vårmåne: en berättelse från Kina av Bette Bao Lord handlar om Vårmåne och hennes liv under den period som Kina genomgick mest förändringar. Ett fantastisk porträtt över nästan hundra år av Kinas historia.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time av Mark Haddon handlar om femtonåriga Christopher som hatar gult och ogillar att bli vidrörd. När grannens hund dör ger han sig ut på en resa som kommer förändra hans liv. En väldigt speciell, men rörande, berättelse om att vara modig.

The Night Circus by Erin Morgenstern handlar om två barn som uppfostras för att spela ett gammalt spel med en fantastisk cirkus som spelbräde. Vackra beskrivningar som får boken att likna en drömsekvens.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Topp tio tisdag: Favoritböcker som jag läst sedan jag började blogga

  1. Monika skriver:

    Här fanns ett flertal som står på min läslista 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.