The Spirit Stone av Katharine Kerr

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild The Spirit Stone av Katharine Kerr

Författare: Katharine Kerr
Serie: Deverry, #13
Förlag: Harper Collins (2020)
Antal sidor: 519 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Västlandets prins Dar har kallat det nya fortet Zakh Gral ”för en dolk som lagts mot vår strupe.” Det byggdes av uråldriga fiender till hans folk, Horsekin. För att förgöra hotet har alvprinsen kallat på sina allierade bland dvärgar och människor. Deras ledare är alltför medvetna om att ifall Västlandet skulle falla, så är det deras strupar som får känna på dolken härnäst. Till dem ansluter sig två drakar, som har sina egna bittra anledningar att hata Horsekin. Men de fanatiska Horsekin har en mäktig allierad själva, en ny gudinna. Alshandras prästinnor har förkunnat att Hon har gett prins Dars land till Horsekin och att hans folk måste förgöras totalt.

I The Spirit Stone vävs två tidslinjer ihop. I den nutida berättelsen marscherar armén mot Zakh Gral och striden som väntar där. Personligen börjar jag bli lite trött på stridigheter, särskilt belägringar som är ganska tråkiga att läsa om. Även om krigslisterna är finurliga. Då är det tur att vi även i den nutida berättelsen får möta en grupp Horsekin och halvblod som kastats ut ur gemenskapen av Alshandrareligionen på grund av sina dweomergåvor.

Det som binder samman båda tidslinjerna är det som ger boken dess titel: The Spirit Stone. En mystisk svart sten spelar stor roll både i nutiden och det förflutna. Det förflutna utspelar sig några decennier innan Daggerspell. Nevyn möter en reinkarnerad själ från det förflutna och inser att han måste hjälpa att läka denne gamle fiendes själsliga sår. På så vis kommer de att hamna i Västlandet, där vi får möta Nevyns lärling Aderyn igen och hans son Loddlaen. Loddlaen är en av de antagonister som grep tag i mig under seriens lopp, och att få en större förståelse för vad det som gjorde att han kom att bli som han blev var en av de största behållningarna med denna bok.

Jag tycker att denna cykel är den bästa i serien, att The Spirit Stone är en av de bättre böckerna, men jag börjar bli lite trött på krig och belägringar. Det blir tämligen tjatigt.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Daggerspell (recension)

Darkspell (recension)

Dawnspell (recension)

Dragonspell (recension)

A Time of Exile/Alvblodet (recension)

A Time of Omens (recension)

Days of Blood and Fire (recension)

Days of Air and Darkness (recension)

The Red Wyvern (recension)

The Black Raven (recension)

The Fire Dragon (recension)

The Gold Falcon (recension)

The Spirit Stone

The Shadow Isle

The Silver Mage

Sword of Fire

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på The Spirit Stone av Katharine Kerr

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.